Thursday, April 20, 2017

CCC Solution Bank updated again

1.A computer is an

a)electric device
b)electromagnetic device
c)Electronic device
d)Electromechancal device

Ans. 1(c)

2.A digital computer process data which is

a)Binary in nature
b)Decimal in nature
c)Octal in nature
d)Hexadecimal in nature

Ans. 2(a)

3.Introduction of transistor technology was a major feature of

a)3rd generation of computer
b)2nd generation of computer
c)4th generation of computer
d)1st generation of computer

Ans. 3(b)

4. Fourth generation of computers were primarily based upon ......................... type of integrated Circiut technology

(a)VLSI
(b)MSI
(c)SSI
(d)None of these

Ans. 4(a)

5. In .............................. ,using a computer one can design books,logos,magazines,cards etc.

(a)Desktop Publishing
(b)DBMS
(c)Word Processor
(d)Presentation package

Ans. 5(a)

6. CPU stands for

(a)Control Processing Unit
(b)Central Processing Unit
(c)Circiut Programming Unit
(d)None of these

Ans. 6(b)

7. A CPU consists of following 3 units

(a)Control Unit,Input Unit,Output Unit
(b)Control Unit,Arithmetic and Logic Unit,Memory Unit
(c)Control Unit,Arithmetic and Logic Unit,Input Unit
(d)None of the above

Ans. 7(b)

8. Primary Memory holds the data that is processed by

(a)Control Unit
(b)Input Unit
(c)Central Processing unit
(d)Output Unit

Ans. 8(c)

9. A speaker is an output device which converts

(a)Digital data into analog data
(b)Analog data into digital data
(c)Both a & b
(d)None of the above

Ans. 9(a)

10. RAM is a primary memory which is used to

(a)Randomly access the data and store it permanently
(b)Sequentially access the data and store it temporarily
(c)Randomly access the data and store it temporarily
(d)Sequentially access the data and store it permanently

Ans. 10(c)

11.The components which can be touched or felt are called

(a)Software
(b)Hardware
(c)Firmware
(d)None of the above

Ans. 11(c)

12. ........................ is used to detect characters written in magnetic ink and check the authenticity of bank cheques

(a)MICR
(b)OCR
(c)OMR
(d)BCR

Ans. 12(a)

13.The printer which requires physical contact between mechanical head and paper is called

(a)Non-Impact printer
(b)Impact printer
(c)Thermal printer
(d)Laser jet printer

Ans. 13(b)

14.Machine language is the first generation language which consists of instructions written in

(a)English like language
(b)Mnemonic codes
(c)Binary laguage
(d)None of the above

Ans. 14(c)